torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Verellä tahrittu merino

Lisäys 10.3: Mulesing on mukavasti herättänyt keskustelua neulojien keskuudessa. Merinovillasta ei onneksi tarvitse luopua, sillä mulesing-vapaita merinovilloja löytyy kyllä. Villavoimalan Tiina on kasannut listaa mulesing-vapaista villoista ja taitaa myös päivittää sitä aina kun uutta tietoa tulee. Itse aion käydä sieltä tarkastamassa jos olen jotain merinovillaa ostamassa, jonka alkuperästä en ole varma. Ongelmanahan merinovillalankojen ostossa on yleensäkin se, että vyötteissä ei kerrota mistä villat on peräisin, vaikka monissa merinovillan tuottajamaissa mulesing onkin kielletty. Muuten ei siis uskalla merinoa ostaa, kuin silloin jos on alkuperää valmistajalta kysellyt tai muuta kautta tietää mistä kyseisen langan merinovilla tulee.

Muutamassa blogissa on jo kauhisteltu eilistä uutista merinolampaiden julmasta kohtelusta. Itse kuulin uutisen
kymmenen uutisista ja järkytyin kyllä melkoisesti. 45 minuutissa taisi olla laajempikin juttu aiheesta, mutta en tiedä kestänkö katsoa sitä:| Myös Animalia on aiheesta kirjoittanut. En ole ennen osannut edes ajatella, että merinovillan tuotantoon liittyy jotain niinkin julmaa, että lampaalta leikellään nahkaa ilman minkäänlaisia puudutusaineita. Aikaisemmin olen yrittänyt välttää lankaostoksissani vain angoraa, sillä olen ymmärtänyt että pupuja kasvatetaan pienen pienissä verkkopohjahäkeissä.


Ja tähän väliinhän sopiikin sitten esitellä uusi hieno merinosilkkinen huivini. Tämä on nyt jäähyväiset merinovillalle-huivini, sillä minulla menee merinovilla varmasti boikottiin. Ja toivon että monella muullakin neulojalla, jos ei tuotanto-olosuhteista voi olla varma. Varastosta ei onneksi löydy muuta kuin yhden villatakin verran vielä merinosilkkiä, jonka kyllä aijon käyttää kunhan kerkeän. Toivon tosiaan että lupaus siitä että leikkaukset lopetetaan kolmen vuoden sisällä toteutuu. Rakastan nimittäin merinovillaa, mutta en voi sitä käyttää kun tiedän epäeettisestä tuotannosta. Jos vain joku vinkkais luomumerinosta..
Malli: Print O' The Wave Stole
Lanka: Grignasco Merinosilk, 2-kertaisena
Puikot: 2,5 mm
Kulutus: 110 g
Koko: Mitataan kun mittanauha löydetään:)

Huivi oli kyllä ihan ehdottomasti työläin neulomani pitsihuivi. Neuloin sen oikeastaan Kaisan häitä varten, mutta enpäs sitä sitten siellä käyttänyt, vaan päällä oli tämä bolero. Häät oli oikein kauniit ja talviset:)

Tilasin taas vuoden Modat puoleen hintaan.. että vink vink vaan muillekkin;)

30 Comments:

Blogger Sari said...

Mä katoin ja mulla soi edelleen korvissa se lampaitten huuto :( Merinot meni ehdottomasti boikottiin ja kappas kun just olin oman merino-paitani esitellyt,ihan hävettää!Kun en todellakaan tiedä mistä nuo sublimen merinot tulee..

Tosi kaunis huivi!

maaliskuuta 06, 2008 4:15 ip.  
Anonymous ilu said...

Mä vaan sitä, että Britanniassa ja Usassa kasvatetaan myös aika paljon merinolampaita, että varmaan myyjiltä saa selville, mistä villa on kotoisin...

Jos merino on enempikin lemppareita.

maaliskuuta 06, 2008 4:21 ip.  
Blogger sannero said...

Ihana huivi!

Huih en ollut tuommoisesta kuullutkaan! Itse en merinovillaa oo hirveesti käyttänyt, ja tuskin tulee ainakaan tän jälkeen käytettyäkään, niin pehmoista kuin se onkin...

maaliskuuta 06, 2008 4:34 ip.  
Blogger Terhi said...

No joo, just tilasin SK:n suht samaan hintaan ja heti kadutti kun selasin uusimman lehden. No, ensi vuonna olen jo fiksumpi. =)

Ihana huivi, kaikesta huolimatta!

maaliskuuta 06, 2008 4:40 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Hassua myös että jos kanien kohtalo kauhistuttaa, niin useimmille kuitenkin maistuu kananmunat. Ihan yhtä huonot olot niillä on. Kai kanit on sitten söpömpiä.

maaliskuuta 06, 2008 5:14 ip.  
Blogger ♡ _KaSil_♡ said...

Tän tiesin jo jonkin aikaa sitten :( Siksi en ole koskaan käyttänyt merinoa. Nyt valitettavasti tilasin vähän aikaaa sitten lankaa ja se oli merinoa, kyllä harmitti.
Mulesing sanan kun googlettaa, löytyy mitä inhottavimpia kuvia, eläinparat!

maaliskuuta 06, 2008 5:16 ip.  
Blogger Jatta said...

Kyllä tuo juttu sai täälläkin itkuraivarit aikaiseksi, käyttääköhän esim. Novita eettisesti tuotettua villaa? Pitäis ottaa asioista enemmän selkoa kun kuitenkin muissakin ostoksissani yritän ajatella tuotteen alkuperää..

maaliskuuta 06, 2008 5:35 ip.  
Blogger Jenni said...

Itsekin täällä vielä toivun järkytyksestä ja samalla neulon merinovillaista tomtenia :(. Täytyy tosiaan alkaa tästä lähin perehtyä tarkemmin villan alkuperään. Muutoin täytyy lopettaa langan ostaminen kokonaan.

Anonyymille tiedoksi: kanamunia saa myös joko luomuna tai vapaan kanan munina. Uskon, että aikast moni on tiedostanut häkkikanaloiden epäeettisyyden.

maaliskuuta 06, 2008 5:39 ip.  
Blogger Jaana said...

Mä oon kuullu tosta jo joskus aikaisemminkin, luin jostakin blogista, jota en nyt muista. Mulla ei kauheesti merinoita oo säästössä, ja tuo asia suututtaa NIIN vietävästi! Oon valmis boikottiin myös enkä voi tajuta että tuo tulkitaan lailliseksi toiminnaksi. Ihan oksettaa.

maaliskuuta 06, 2008 5:59 ip.  
Blogger neja said...

Hyvä että asia herättää keskustelua!

Sari: Tuskin merino-paidan esittelyä tarvitsee kuitenkaan hävetä kun ei sitä voinut tietää.

Ilu: Juu pitäisi tosiaan osata kysyä myyjiltä alkuperää, jos Britanniassa ja Usassa asiat on merinolampailla paremmin:) Toivottavasti!

Sannero: Mullakin on onneksi ollut aikaisemminkin merinovillan käyttö aika vähäistä.. tuota merinosilkkiä on vaan turhan paljon tullut käytettyä.

Terhi: No ei tuossa Modassakaan usein mitään neulottavaa ole, mutta tuleepahan ainakin joku neule lehti:)

Anonyymi: Kuten Jenni kommentoi, kananmunia voi ostaa myös muuten kuin häkissä tuotettuna. Itse en ole enää vuosiin suostunut ostamaan mistään hinnasta (siis halpaan hintaan) häkkikanalassa tuotettuja munia ja olen lähipiirinkin kääntänyt häkittömiin muniin. Tässä postauksessa enemmänkin pohdiskelin lankanäkökulmasta eläinten oloja. Ja juu kanit on söpöjä;) Itsellänikin on ollut yksi.

Kasil: Voi, oisimpa itsekin tiennyt edes vuoden aikaisemmin niin olisi jäänyt muutamat merinosilkkivyyhdit ostamatta.. enkä edes uskalla googlettaa!

Jatta: Mäkin oon jut tyyppiä joka saa kauheet itkut raivarit kun jotain eläinrääkkäysjuttuja tulee ilmi (esim. dokumentti koiratappeluista, tuotantoeläintenoloista yms.). Mutta yleensä myös tällaiset vaikuttaa muhun niin voimakkaasti että myös muutan kulutustottumuksia ja ajattelutapaani, vaikka jotku ehkä saattaa vaan kohauttaa olkia ja unohtaa asian seuraavana päivänä.

Jenni: Juu mulla on aika samat linjat.. toivottavasti ei kuitenkaan joudu ihan langan ostoa lopettamaan.

maaliskuuta 06, 2008 6:06 ip.  
Blogger Hansu said...

Voi surku miten tuotantotehokkaita aina yritetään olla eikä ajatella eläimiä ja niiden olosuhteita ollenkaan!

Kaunis huivi! Mallikerran jatkuva toistuminen on varmaan puuduttavaa. Kaunis mekkokin on!

maaliskuuta 06, 2008 6:06 ip.  
Anonymous Mari said...

Uusi-Seelantilaista luomumerinolankaa on ainakin saatavilla täällä: www.kestovaippakauppa.com

Uusi-Seelanti on kyllä aika lähellä Australiaa, joten liekö heilläkin samat kidutusmenetelmät?

maaliskuuta 06, 2008 6:56 ip.  
Blogger Jatta said...

Vielä täällä kiekumassa.. Ainakin Euroopassa ja Britanniassa tuotettu merino pitäisi olla eettistä, Australiakin luopuu mulesingista 2010 uuden eläinsuojelulain astuessa voimaan. Alkuperämaista Etelä-Afrikka, Australia ja Uusi-Seelanti ainakin on Animalian mustalla listalla, taidanpa pistää boikottiin minäkin. Vaikea vain selvittää mistä villa tulee, lankahan voidaan tehdä ties mistä maasta rahdatusta villasta.

anonyymille vielä: Minä en taida tuntea ketään kuka ostaisi jotain muuta kuin luomukananmunia. Suurkeittiöt, valmisruoat ja ravintolat on sitten niitä paikkoja joissa häkkikanojen munia tulee varmasti popsittua ja koen siitäkin morkkista.

Ja Neja, toi huivi on upea, samoin mekko :)

maaliskuuta 06, 2008 7:09 ip.  
Blogger neja said...

Jaana: Niin oksettaa minuakin aina kun ajattelen asiaa, yök!

Hansu: En ymmärrä itsekään yhtään kun eläintuotannossa ajatellaan vaan tehokkuutta eikä eläinten hyvinvointia. Suututtaa!

Mari: Kiitos vinkistä:) Saattaapi olla kyllä uudessa-seelannissa samat menetelmät käytössä. Mutta toivottavasti ei!

Jatta: Saapi toki kiekua niin paljon kuin haluaa;D Asia kyllä kiinnostaa ja paljon on tullut tänään pohdiskeltua. Ja varmaan jos tietää merinovillan eettisesti tuotetuksi ei sitä kannata boikotoida, koska silloinhan nekin tuottajat kärsisivät vaikka kohtelevat eläimiään hyvin. Mutta koskaan ei voi tietää, jos ei ole selkeästi sertifioitu jonkun luomu yms. hässäkän mukaan.

maaliskuuta 06, 2008 7:42 ip.  
Anonymous Kaisa said...

Sullakin on tuolla sivupalkissa nettineulelehti Ullan linkki. Ullassa oli jo vuoden 2006 viimeisessä numerossa juttua neulelankojen (epä)eettisyydestä, myöskin mulesingistä. Että kyllä se tieto on tuotu neulojillekin jo pitkä aika sitten. Ehkä kaikkia asioita ei vaan haluta muistaa :(

maaliskuuta 06, 2008 8:22 ip.  
Blogger neja said...

Kaisa: Luin itse vasta tänään ensimmäisen kerran kyseisen artikkelin kun Ziina postasi asiasta. Rehellisesti sanottuna en ole lukenut varmaan yhtään artikkelia Ullasta, vaikka näköjään ehkä pitäisi.. Ohjeita sieltä tulee vain plärättyä:/ Se on kyllä totta että kaikkia huonoja asioita ei haluta aina muistaa, kun tehdään kulutusvalintoja, vaikka epäkohdista tiedettäisiinkin.

maaliskuuta 06, 2008 8:35 ip.  
Blogger Hemuli said...

Kestovaippojen myötä kuulin tuosta mulesing-jutusta jo vuosi sitten, enpä ole juuri meronovillaa käyttänyt sen jälkeen. Kestovaippainfon sivuilta bongasin listan mulesing-vapaista langoista:

- Trelisken luomumerino (Uusi-Seelanti
- Patons Classic merino Wool (Kanada)
- Andy's merino (Yhdysvallat)
- Lumpy Bumpy (Yhdysvallat)
- Malabrigo (Uruguay)
- Manos del Uruguay (Uruguay)
- Hand Painted Yarn (Uruguay)

maaliskuuta 07, 2008 8:12 ap.  
Blogger Sari said...

Tarkennus kun kirjoittaa kolme lasta jaloissa :) En siis häpeä sitä että paidan esittelin vaan sitä etten ollut ottanut asioista selvää..Pitäisi kyllä :D

maaliskuuta 07, 2008 1:39 ip.  
Blogger neja said...

Hemuli: Kiitos vinkeistä:)

Sari: Ok:)

maaliskuuta 07, 2008 2:30 ip.  
Blogger Miia-Rebekka said...

Äiti mulle eilen soitti ja melkein itku kurkussa kysyi että enhän minä vain neulo merinosta mitään. Oli katsonut tuon ohjelman ja selitti mullekkin mitä siinä tapahtui. Se tuli eilen uusintanakin, mutta en halunnut katsoa.

Meni mullakin merinot boikottiin. Siis sellaiset, joiden alkuperää en tiedä. Onneksi varastosta löytyy vain 1,5 Lanett-kerää. Mistähän se villa niihin on hankittu.. Kai minä ne kuitenkin vielä neulon, kun ne on kerta jo tullut hankittua.

Tosi kaunis huivi muuten! Aivan ihana! Ja varmasti on ollut tuossa tekemistä. Kaiken vaivan arvoinen kuitenkin :)

maaliskuuta 07, 2008 3:33 ip.  
Blogger Miia-Rebekka said...

Niin ja se piti vielä sanoa, kun joku täällä mietiskeli että onkohan Novitan langoissa epäeettistä villaa, niin Novitan sivuilla kävin ja siellä sanottiin, että Novita hankkii kaiken villansa Britanniasta tai Amerikasta, joten Novitan lankoja uskaltaa hyvällä omallatunnolla käyttää.

maaliskuuta 07, 2008 3:35 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

HEi,

muistattehan tosiaan ostaa luomumunia (merkintä 0); kaiken maailman onnelliset tai vapaat munat eivät valitettavasti tarkoita kuin että kanoilla on vähän enemmän tilaa maapohjalla, mutta luomussa niillä pitää olla kunnolla orret ja ulkoilumahdollisuudet ja kaikki. häkkimunat ovatkin sitten kaikkein pahinta kidutusta, joten niitä tuskin kukaan haluaa ostaa.

ja mites sitten lihan- ja broilerintuotanto tai viljelty kala tai tehokalastus? jos eläimiä syö, niin yrittäkäähän etsiä sielläkin edes sitä luomua, mikä onkin helpommin sanottu kuin tehty. näkihän sen näistä oikeutta eläimille -kohuvideostakin, että lainsäädäntömme mukainen lihantuotanto järkyttää lihaasyövää suurta yleisöä. raha puhuu ja halvalla tuotettu ruoka on kirjaimellisesti jonkun selkänahasta...

maaliskuuta 07, 2008 6:06 ip.  
Blogger Matleena said...

Minä haluan vain kehua, että oletpa tehnyt kauniin huivin. Ja kiitos vinkistä, minäkin tilasin taas Modan vuoden tauon jälkeen.

maaliskuuta 07, 2008 7:23 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Sinulta sitten syntyy nuita kauniita neuleita! Ja vaikka lankojen tuotantotapa hirvittääkin, niin onneksi kuluttajana voi edes vähän vaikuttaa omilla valinnoilla.

maaliskuuta 07, 2008 10:02 ip.  
Blogger neja said...

Miia-Rebekka: En itsekään halua katsoa tuota ohjelmaa. Riitti jo lyhyt uutispätkä asiasta tehoamaan minuun.

Ja kyllä varastoista löytyvät merinot kannattaa käyttää pois.. eihän asialle enää siinä vaiheessa voi tehdä mitään kun ne on ostettu. Ja Novitahan ei taida nykyään edes merinovillaa käyttää.

Anonyymi: Olet aivan oikeassa. Ihmisten kansoittama maapallo on monille elämille paha paha paikka (kuten myös monille ihmisille). Itse en ole syönyt pientäkään lihakimpaletta kahdeksaan vuoteen ja tämä ratkaisu johtuu täysin lihantuotannon epäkohdista. Maito yms muissa tuotteissa pyrin aina luomuun sekä kosmetiikkatuotteissa eläinkokeettomaan. Epäkohtia on varmasti paljon myös minun kulutustottumuksissa, mutta yritän parhaani.

Matleena: Kiitos:) Modan tilasin itsekin ihan vain sen takia kun oli puoleen hintaan, vaikka lehdistä ei mitään tulisi tehtyäkään.

Kaisa: Kiitos:) Joo tämä kohu taisi vaikuttaa aika negatiivisesti australialaisen merinovillan kulutukseen suomalaisten neulojien keskuudessa. Onneksi näyttäisi olevan lammasystävällistäkin merinoa muiden keräämien listojen perusteella:)

maaliskuuta 07, 2008 11:59 ip.  
Blogger kio said...

aivan kauheata! en ole nähnyt ohjelmaa telkusta, mutta katsoin äsken sun linkistä. merinot meni kyllä boikottiin tulevien ostosten osalta.

aivan ihana huivi!

maaliskuuta 08, 2008 12:05 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

kaunis huivi, kiitos moda vinkista tilasin.
thamara

maaliskuuta 08, 2008 4:59 ip.  
Blogger tiina said...

Hieno huivi!

Merinoasiaan linkkivinkki mun blogiin, sinne on listattu tällä hetkellä tiedossa olevat mulesing-vapaat merinot. listaa saa vapaasti kommentoida ja tuoda toiveita mitä lankoja kannattaisi selvittää.

maaliskuuta 09, 2008 2:21 ip.  
Blogger nakke said...

Olen aivan tyrmistynyt. Itselläni on suomenlampaita ja niitä rapsutellaan ja halitaan ja niille puhellaan, liiankin paljon lellitään. Ruokana nyt kesällä saavat oman pellon luomuheinää, mutta herkkuina leipäpaloja. Ovat oppineet nirsoiksi, jos joku pala tippuu maahan, he eivät enää syö sitä. Niitä on 30 ja keritsen, karstaan ja toisinaan teen langaksi astikin. Niin, jos ehdin, koska villan peseminen, putsaus, erottelu ja karstaus vie niin paljon aikaa.
Yleensä vaan myyn karstavillaa sekä luonnonvärisenä, että kasvivärjättynä.
Jopa suomenlampaiden villoissa huomaa eroja. Kun olen nähnyt parin toisenkin lampolan villat, niin olen tosi iloinen, että meidän lampaat voivat noin hyvin. Nimittäin ne toiset villat ovat hyvin elottomia, niissä on hilsettä ja muitakin "pikkupöpöjä", ovat erittäin takkuisia ja ne saa pestä hyvin, silti niitä on vaikeata karstata siten, että siitä saisi hyvää lankaa tehtyä.
Minun on tietysti helppo sanoa, että käytän vain suomenlampaan villoja, koska tiedän miten onnellisia omani ovat. Mutta ihan vertailun vuoksi kokeilkaapa...Jos osaatte kehrätä, voin myydä karstattuja levyjä. Ja mikäli olette itse kiinnostuneita karstauksesta ja rukin käytöstä, meillä saa kokeilla niitä, vaikutan kolmella paikkakunnalla. Meillä on mm sähköisen rukin ja -karstamyllyn myynti ja maahantuonti.
Villa on niin ihanaa materiaalia, että ihan harmittaa, kun jotkut hoitavat huonosti eläimiään.
Ihanaa kesää ja rapsutelkaa lampaita :)

heinäkuuta 14, 2008 8:21 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Angorakanit kärsivät muustakin kuin häkistä. Tässä PETAn video asiasta. Itse aloin tämän jälkeen katsomaan kaikista ostamistani tuotteista ettei niissä ole angoraa. https://youtu.be/PtAFHyXS31M

maaliskuuta 04, 2017 12:35 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home